10 Kasım 2013 Pazar

Kiremitte Mantarlı Ispanaklı Somon Balığı

Malzeme Listesi

1 Yerli Somon
1 Kase Mantar
1 Demet Ispanak Yaprağı
Kaşar Peyniri
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Üzeri İçin:

2,5 Su B. Un
1 Yumurta
Tuz
Su
Salata İçin:

Kıvırcık
Roka
Semizotu
Soya Filizi
Domates
Hazırlanışı:

Hamuru İçin:Karıştırma kabımızın içerisine unu ve tuzu koyuyoruz.Ortasını havuz şeklinde açıp yumurtayı kırıyoruz.Ortasından yoğurmaya başlıyoruz.Su ilavesi yaparak kulak memesi kıvamın da hamur yapıyoruz.

İç Harcı İçin:Tenceremize zeytinyağını döküyoruz.Üzerine ince doğranmış mantar,sarımsak ve soğanları ilave edip kavuruyoruz.Doğranan ıspanaklar yapraklarını,tuzu ve karabiberi de döküp kavurmaya devam ediyoruz.

Salatası İçin:Kıvırcık,roka,semiz otu,soya filizi ve domatesleri doğruyoruz.İçerisine zeytinyağı ve tuzu da ilave ederek karıştırıyoruz.

Yerli somonumuzu ortadan 2′ye kesip kılçıklarını ve derisini ayıklıyoruz. Ayıklanan somonları küçük kareler şeklinde doğruyoruz. Balıklarımızı kiremitlerin içerisine paylaştırıyoruz.

Zeytinyağını,tuzunu ve karabiberini döküyoruz. Hazırladığımız iç harcı balıkların üzerine döküyoruz. Harcın üzerine de rendelenmiş kaşar ilave ediyoruz. Hamurumuzu da kiremitlerin büyüklüğünde açıyoruz.

Açtığımız hamurları da ıslatıp kiremitlerin üzerine örtüyoruz. Üzerilerine yumurta sarısı sürüp fırına veriyoruz. Balıklarımızı fırından çıkardıktan sonra salatayla birlikte servis ediyoruz.

2 Kasım 2013 Cumartesi

Havuçlu elmalı etimek pastası

HAVUÇLU ELMALI ETİMEK PASTASI



1 Paket Tuzsuz Ekmek

2 Havuç

2 Elma

1 Çay Bardağı Toz Şeker

1 su bardağı Ceviz

1 Çay Kaşığı Tarçın

Islatmak İçin:

1 Su Bardağı Toz Şeker

2 Su Bardağı Su

Kreması İçin:

4 Su Bardağı Süt

6 Çorba Kaşığı Toz Şeker

2,5 Çorba Kaşığı Un

1 Çorba Kaşığı Nişasta

1 Paket Vanilya

2 Çorba Kaşığı Labne

Üzeri İçin:

1 Poşet Şanti

1 Su Bardağı Süt

Dövülmüş ceviz

Yapılışı:
Tuzsuz ekmekleri  borcama diziyoruz, ekmekleri ıslatmak için toz şekeri tencereye koyup iyice kavuruyoruz, kavrulduktan sonra suyunu döküp karıştırıyoruz ve bikac kaynar getirerek şerbet kıvamı veriyoruz.. Sıcak olarak ekmeklerin üzerine döküp ıslatıyoruz. Havuç ve elmayı soyup rendeliyoruz. Havucu, toz şeker ile birlikte tavada kavuruyoruz. Rendelenmiş elmayı üzerine koyup karıştırmadan pişiriyoruz. kreması için, süt ve şekeri tencereye koyup ocağın üzerine alıyoruz. Un, nişasta ve vanilya katıp koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Altını kapatmaya yakın labnesini katıp karıştırıyoruz. Kavrulmuş havuç ve elmayı ekmeklerin üzerine döküp yayıyoruz.
Tarçın serpip iri kırılmış ceviz serpiyoruz. Soğuyan kremayı üzerine döküyoruz. Bir poşet şantiyi, 1 su bardağı süt ile köpürtüyoruz. Kremanın üzerine şantiyi sürüyoruz. Ceviz  ile süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun

17 Ekim 2013 Perşembe

Ev baklavası nasıl yapılır tarifi.

Ev baklavası
malzemeler:

şerbeti:5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limonun suyu
hamuru:4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu
100g erimiş tereyağı
1 yumurta
içi:
250g dövülmüş ceviz
ayrıca:3 paket buğday nişastası (toplam 500g)
150g eritilmiş kızgın tereyağı
hazırlanması:

1. hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin.

2. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.

3. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun. şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.

Bayram Tatlıları: Örgülü cevizli tatlı

Örgülü  Cevizli Tatlı
Örgülü tatlı:
Malzemeler:

1/2 su bardağından bir parmak eksik tereyağı/margarin, erimiş ve ılınmış
1/2 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı süt
3,5 su bardağı un
İçi:

1 su bardağı irice dövülmüş ceviz içi
Şerbeti:

3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
yarım limon suyu
Hazırlanması:

Toz şekeri ve suyu bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun. Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın.
Katı yağı, sıvığayı, sütü ve kabartma tozunu telle çırpın. Unu ekleyerek özlü bir hamur elde edin.
Hamurdan yumurtadan küçük bezeler açın. Kenarlarına 4-5 çizik atın.* Ortasına cevizli içten yayın. Çiziklerin alt kısmından başlayarak örün.
190C'de üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca şerbeti üzerlerine gezdirin. (tatlı sıcak, şerbet soğuk)

Bayram Tatlıları Bülbül Konağı

Bülbül konağı
malzemeler:

1 adet yumurta
1 paket margarin
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 kase ceviz
şerbet:

 5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1/4 limon


Hazırlanışı:

şerbeti hazırlayıp soğutun. geniş bir kaba yoğurdu, eritip soğuttunuğuz margarini, yumurtayı, sirkeyi ve sıvıyağı koyun. azar azar un ve kabartma tozu ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. hamuru iki eşit parçaya bölün. ilk parçayı merdane ile yarım parmak kalılığında açın.
açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar yapın. ikinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir kapak yardımıyla kesin. simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. boşluklara birer yarım ceviz içi yerleştirin.
hafif yağlanmış tepsye dizin. üzerleri kızarana dek pişirin. fırından çıkarıp üzerlerine şerbet dökün.

9 Ağustos 2013 Cuma

Böğürtlenli Granita Yapılışı - Yöresel Yemekler

Böğürtlenli Granita Yapılışı

Malzemeler:
* 80 gr toz şeker
* 160 ml su
* 1 tatlı kaşığı limon suyu
* 270 gram böğürtlen


Hazırlanması:
* Küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fokurdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Limonu ekleyin. Bir kaşık yardımıyla sosu 1-2 dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin.
* Böğürtlenleri, el blenderiyle püre haline getirin.
* Soğuyan şerbetle bu püreyi karıştırın ve tel süzgeçten geçirin.
* Plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın.
* Saklama kabını difrize yerleştirin ve 2 saat kadar bekletin.
* Bu sürenin sonunda difrizden çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Aksi taktirde granitanız sorbe olur.
* Kabı tekrar difrize koyun. Bir kaç saat (3-4 saat) daha difrizde bekletin.
* Ara sıra çatalla karıştırmaya devam edin.
* Ve nihayet servis sırası geldiğinde şık bardaklara paylaştırın.

Pratik Pasta Yapılışı

Pratik Pasta Yapılışı

Akşam durup dururken aklıma geldi bayramda Mersin’den misafirlerimiz gelmişti Kamuran bizlere bu pastayı yaptı küçüklüğümüzde annem çok yapardı severek yerdik. Oldukça hafif masrafsız lezzetli bir tatlı. Şimdi hemen pratik pastamızın tarifine geçelim.

Malzemeler
2 paket kakaolu bisküvi
1 su bardağı çekilmiş ceviz
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı kakao
2 poşet krem şanti
2 su bardağı süt


Yapılışı
Bisküvileri üzerine merdane ile bastırarak ufalayın. Krem şantiyi sütle birlikte katılaşana kadar çırpın.Bisküvi, ceviz, pudra şekeri, kuru üzüm, 1 çay bardağı süt, krem şanti ve kakaoyu tahta kaşıkla karıştırın.Karışımı folyo döşenn kaba boşaltıp, bastırın. 4 saat buzdolabında bekletin. Servis tabağına ters çevirerek çıkarın.